Revija za socijalnu politiku, Svezak 16, Br. 2 (2009)

Veličine fonta:  Mali  Srednji  Veliki

Slovenski poslodavci i izazov dužeg radnog vijeka

Irena Ograjenšek, Tjaša Redek, Polona Domadenik

Sažetak


Ciljevi ovog rada su (1) analizirati stavove slovenskih poslodavaca prema starijim radnicima u kontekstu procesa starenja i reforma na tržištu rada i (2) predložiti mjere i inicijative koje bi potaknule poslodavce da zadrže starije radnike i pomogle radnicima da ostanu aktivni.
Kako bismo procijenili stavove slovenskih opslodavaca u pogledu zapošljavanja starijih radnika, koristimo empirijske podatke iz istraživanja 200 slovenskih poduzeća. Upitnik je usporediv sa sličnim međunarodnim upitnicima. Podaci su analizirani uz korištenje niza bivarijantnih i multivarijantnih tehnika.
Analiza stavova slovenskih poslodavaca u pogledu karakteristika radnika pokazuje da oni smatraju da stariji radnici imaju bolji radni učinak od svojih mlađih kolega (u usporedbi s prosjekom tvrtke) kada je riječ o profesionalizmu, sposobnosti odlučivanja, spremnosti na naporan rad, pouzdanosti, poštenju i integritetu, pozornosti i odanosti. Najveći nedostaci starijih radnika u usporedbi s mlađima su prilagodljivost novim tehnologijama, sposobnost stjecanja novih vještina i znanja, prilagođavanje promjenama i spremnost za učenje.
Kada se uspoređuje trenutna zaposlenost starijih zaposlenika i aktivno traženje novih zaposlenika u dobi od 50 do 64 godine, naša studija pokazuje da se slovenske tvrtke ponašaju na isti način, bez obzira na sektor poslovanja, veličinu tvrtke, dob ispitanika i obrazovanje ispitanika: većina zapošljava vrlo mali postotak starijih zaposlenika i gotovo i ne traži aktivno zaposlenike u dobi od 50 do 64 godine.
Rezultati istraživanja stoga u nekoj mjeri pokazuju ekonomsko opravdanje za potencijalnu dobnu diskriminaciju kada je riječ o procesu odabira zaposlenika. Isto tako, rezultati pokazuju da je iznimno važno poticati cjeloživotno obrazovanje (glavni nedostatak starijih zaposlenika prema mišljenju poslodavaca povezan je s njihovim znanjima i vještinama), kao i povećati fleksibilnost u zapošljavanju i otpuštanju, dok platna lista ne bi trebala uključivati sve administrativno određene dodatke koji još više umanjuju vjerojatnost zapošljavanja starijih radnika.

Cijeli tekst: PDF (English)

Revija za socijalnu politiku (Online). ISSN: 1845-6014